Customer case study: Zedelgem – een interview door Jan Hoffman voor het magazine Bouwkroniek

“Een uitstekend systeem, zonder jaarlijks terugkerende grote kost en met de juiste prijs/kwaliteit verhouding”

The proof of the pudding is in the eating en dat is uiteraard waar we naar op zoek gingen. Wat denken gebruikers zelf over Roads AI, maakt het zijn beloftes waar? Eén van de early adopters was de gemeente Zedelgem, die er al sinds 2021 gebruik van maakt. Voor Vincent Mahieu, diensthoofd openbare werken bij deze gemeente, is er geen twijfel mogelijk. Roads AI is een uitstekend systeem, waar men inmiddels de vruchten al van plukt.

“Indertijd kwam de vraag vanuit het schepencollege hoe we op een ideale manier konden bepalen welke wegen we vernieuwen en welke niet. We wilden een goed onderbouwd systeem en bekeken diverse methodes, waarna we heel toevallig bij ASAsense uitkwamen. Deze firma bood een systeem aan tegen een beperkte kostprijs, waarbij niet al te dure apparaten konden zorgen voor een goede prijs/kwaliteit verhouding voor een gemeente als die van ons”, legt hij uit.

We horen hoe er binnen de gemeentediensten gezocht werd naar mensen die over quasi alle wegen reden binnen kerngemeente Zedelgem en Aartrijke, Veldegem en Loppem, die samen Groot-Zedelgem uitmaken. Zo kwam men uit bij de technische dienst en werden drie auto’s voorzien van een sensor. Al snel werd duidelijk dat men beter nog een aantal extra voertuigen kon inschakelen.

“Onze mensen van de technische dienst kwamen dan wel overal, toch bleken drie auto’s te weinig. Daarom rustten we ook nog een aantal politiewagens uit met het systeem en deden we kort nadien hetzelfde met een drietal privéwagens. Zo komen we tot een dekkingsgraad van 100%”, gaat Vincent Mahieu verder. “Dit tiental wagens zorgt inmiddels voor een duidelijk beeld van de wegen in Zedelgem. Interessant is daarbij dat we de macro’s kunnen regelen, waardoor een onderscheid gemaakt kan worden tussen de verschillende soorten wegdek. Voor asfalt moet je, bijvoorbeeld, wat fijner afstellen dan bij beton. Jaarlijks lijsten we de resultaten op en na een visuele inspectie ter plaatse bepalen we prioriteiten voor wegen die onder handen moeten genomen worden. We delen in volgens getallen van 1 tot 3, waarbij 1 staat voor: prioritair te behandelen. Inmiddels pakten we al een tiental wegen aan en is duidelijk dat de visie van Roads AI bijzonder goed onderbouwd is. Mooi is ook dat de ontwikkelaars blijven sleutelen aan hun product en dat extra ingrepen zorgen voor steeds nauwkeuriger resultaten, ons overtuigen om hier te blijven mee werken is allang niet meer nodig.”

Vincent Mahieu wijst tot slot nog op een andere interessante vaststelling. Niet enkel is de instapkost redelijk laag, ook de latere opvolging kent maar een heel bescheiden kostprijs: “Er is geen jaarlijks terugkerende grote kost, ik schat dat dit misschien één tiende kost van andere systemen die worden aangeboden. Een extra troef is dat je ook op bijzonder korte tijd veranderingen in het wegdek opmerkt. Stel dat er plots ergens een put opduikt, dan krijgt het systeem meteen een update als één van onze sensorwagens daar overheen rijdt. Dit is dus totaal anders dan bij systemen die afhangen van een jaarlijkse meetherhaling, het stelt ons in staat om indien nodig zeer snel remediërend op te treden.”